Vi är ett gäng glada flickor i varierande åldrar
som samlas varje torsdagskväll till inspirerande körövningar.
Förutom sången har vi en annan passion:
God mat i glatt sällskap!

En kulinarisk njutning som alla i kören måste inmundiga
för att bli fullfjädrad conbrioit är
sniglar i vitlökssmör.    

 

 

Schlagerbrudar!

 

 

 

Schlagerdirigenten Ia

 

 

Bra vibrationer!

 

 

Schlagervibrationer!

 

Disciplin och glamour i schlagervibration


Det är en vanlig vintrig och mörk tisdagskväll, platsen är Tallåsens skola i Karleby. På håll hörs något som först låter som ett taktfast marscherande men som snart visar sig vara koreograferad dans till svängig schlagermusik. Lägst fram i salen står koreografen Sofie Lybäck och visar rörelserna medan kören gör efter.
- Vi borde ha 2/3 avklarat men sedan återstår ännu finslipningen, berättar Lybäck.
Dirigenten Ia Rönngård och körens styrelseordförande Anki Wargh håller med, det finns ännu en hel del att göra innan körens jubileumskonsert i Snellmanssalen 14.4. Konserten bär namnet Schlagervibrationer och ja, det handlar om glitter och glamour till toner av medryckande schlagermusik. Körmedlemmarna som är 28 till antalet får ta en kort och välförtjänt paus, det smäller i klackarna och paljetterna glittrar när damerna hämtar något att dricka. Dirigenten ser nöjd ut, alla jobbar målmedvetet och nivån är hög. Detta är något som de vill göra med klass och stil.
Kören Con Brio, vars namn betyder ”med eld” har medlemmar från Karleby, Kronoby, Terjärv, Öja och Jakobstad. Efter starten 1997 har kören genomgått en del förändringar men det som svetsar samman gänget är den uppriktiga kärleken till sången och musiken samt en fallenhet för livets goda. Körmedlemmarna beskriver sig själva som utpräglade gourmander och avnjuter gärna goda ostar eller varför inte delikatessen nummer ett enligt många: sniglar i vitlökssmör. Men först och främst är det sångarglädjen och sammanhållningen som gör att kören har framgång. Körens dirigent Ia Rönngård berättar att man har satsat på att jobba i projektform eftersom det verkar passa nutidsmänniskan bäst.
- På så sätt får man välja själv om och när man vill vara med. Vissa kanske väljer att stå över ett år för att sedan återkomma när vi kör igång med projekt som passar dem bättre, förklarar Rönngård. Man får helt enkelt välja själv när man vill vara med utan att det känns som att man sviker någon. Det förra projektet handlade om folkmusik och då stod koristerna på scen iklädda rutiga skjortor och tåliga jeans, nu får vardagskläderna ge vika för nätstrumpor och paljetter. Kören har också fått nya medlemmar enkom för schlagerprojektet vilket förstås är glädjande. Kören fyller15 år i år och redan 2010 började man planera för jubileumsåret 2012. Redan från början ville man sätta ribban högt och göra något som man aldrig gjort förr och valet föll snart på temat schlager. Dels för att alla har en koppling till schlager men också för den festliga aura som omger genren. Rönngård fick hjälp av körmedlemmarna med att välja ut svenska schlagerlåtar ur det digra materialet som finns.
- Vi valde att satsa på schlagerlåtar från 80-, 90- och 2000-talet, berättar Wargh och nämner klassiska låtar som Carola Häggkvists Främling, bröderna Herreys Diggi-loo Diggi-ley men också nyare musik som Lena PH´s Det gör ont. Alla arragmang är gjorda av dirigenten och sedan hösten 2010 har kören enbart sjungit svängiga schlagerlåtar. Rönngård bedyrar att de ändå inte har blivit trötta på repertoaren, det är helt enkelt för
roligt. Förutom körtillfällena övar också medlemmarna hemma genom att läsa texter och öva på stämmor.
Ordet schlager kommer från det tyska ordet schlager som betyder ”någon som slår”. Traditionellt är schlager ett samlingsnamn för musik som slår igenom och i Sverige är det främst frågan om musik från Svensktoppen och givetvis Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Texterna handlar oftast om kärlek och relationer men också om natur och känslor. Typiskt för genren är en tonartshöjning inför sista refrängen. Musiken kan beskrivas som lätt pop med både snabbare och långsammare takter. Schlagermusik räknas traditionellt som lättsam och enkel musik, men kan vara nog så krävande att sjunga ändå. Takten är snabb och det är många textrader som ska placeras in på sitt rätta ställe.
Att ordna en konstert av detta format kräver en hel del arbete, hela kören hjälps åt och ansvaret delas upp bland körmedlemmarna.
- Vi har en grupp som ansvarar för PR, de ser till att vi syns utåt och har hand om kontakterna med press och media. En annan grupp tar hand om stylingen, de ser till att vi får scenkläder som passar för tillfället och de ser också till att scenen blir utsmyckad. En tredje grupp ansvarar för ekonomin. Alla har en uppgift och alla hjälps åt, förklarar Wargh och berömmer medlemmarna för deras vilja att jobba självständigt och dra sitt strå till stacken.
- Detta är den största satsningen på alla plan, inflikar Rönngård. Kören har medvetet satsat på proffsighet, inte bara musikaliskt. En grafisk formgivare har utformat programblad och reklam, ljus och ljud sköts av yrkesfolk och musiker backar upp kören. Att jobba med koreografi är också en ny erfarenhet. Medlemmarna i kören är dock säkra på sig själva, tydlig målsättning och erfarenheter från förr hjälper dem att ro projektet i land.
- Vi vet att konserten kommer att bli något utöver det vanliga, vi vill förmedla den sprudlande glädje som kören känner och verkligen bjuda på oss själva, berättar dirigent Rönngård och får medhåll av medlemmarna. Trots att schlagermusik kan beskrivas som lättsam musikunderhållning har kören tagit sin uppgift på största allvar. Det finns disciplin och allvar under den paljettbeströdda ytan.
- Detta är något vi vill göra med stil, det får absolut inte bli en parodi på schlager. Förutom Con Brio kommer också Nina Lassander och Fanny Stenberg att både sjunga med kören
samt uppträda med eget samt låtar som är viktiga för dem. Detta ser kören som en extra krydda, något som bryter av på ett positivt sätt.
- Det blir som en liten motvikt till schlagern, säger Rönngård. Lassander bor i Jakobstad och har deltagit i Euroviisut (den finländska melodifestivalen) Hon är artist, sångare, låtskrivare och sånglärare. Hon har gett ut fyra singlar och kommer att framföra ett par av dem på konserten. Fanny Stenberg är född och uppvuxen i Karleby men bor numera i Jakobstad där hon studerar musik. Hon har också studerat på estradskolan i Karleby och medverkat
i flera musikaler.
Det är dags för kören att fortsätta öva och under skratt och klappret av klackar söker sig koristerna tillbaka till sina platser. Koreograf Lybäck räknar takten och visar tydligt rörelsena till tonerna av Dover Calais. Koristerna sjunger och rör på sig i takt till musiken. Dirigenten följer noga med. Kläderna glittrar i skenet av lamporna i taket, alla gör sitt bästa och fastän blickarna är koncentrerade syns glimten i ögat. Efter några omtagningar är koreografen nöjd och instruerar koristerna att verkligen känna musiken i kroppen. Precis som publiken som bänkar sig i Snellmanssalen den 14 april kl 19.00 kommer att känna när Con Brio bjuder på en vibrerande schlagerupplevelse.

 

 

Kronoby Samlingshus 24.4 2010

 

 

 

"Båsbaalsbrudarna" i Kronoby samlingshus 24.4 2010

 

 

Tillhörande "båsbaalsrekvisita"