Con Brio i Karleby har, efter en sommar (2021) av letande, äntligen hittat en ny dirigent för kören i Annica Nyberg från Jakobstad. Vår tidigare dirigent tog sig an nya uppgifter i södra Finland, så kören stod i våras inför den utmanande uppgiften att hitta en ny ledare, vilket inte är det lättaste eftersom det inte direkt är något överutbud på kördirigenter. Annica Nyberg är utbildad musik- och körledare samt även pianolärare och fungerar nu som lärare och ackompanjatör vid bl.a. yrkeshögskolan Centria i Karleby.

Med en ny och inspirerande dirigent vid taktpinnen hoppas vi att kören Con Brio får en nytändning och att många nya damkorister från hela Karlebynejden kommer med i vårt sångglada gäng. Tröskeln att komma med är låg, det enda som krävs är ett brinnande intresse att sjunga. Alla kan lära sig att bli bättre eftersom alla sångare är mer eller mindre oslipade nu efter det ofrivilliga uppehåll i körverksamheten som coronarestriktionerna lett till. Efter alla begränsningar och inställda övningar och konserter är det nu roligt att vi igen kan träffas och öva tillsammans. Efter en längre tid utan sång kommer vi alla att starta från en låg nivå med mycket röst- och tonbildningsövningar, och naturligtvis med en helt ny och fräsch repertoar.

Hösten 2018 stod kören inför en ny utmaning i och med att vi fick en ny dirigent; Johanna Granvik. Johanna är inte utbildad inom musik eller som dirigent, men har ett gediget intresse för körsång och har en lång erfarenhet som korist i olika körer och mindre grupper. Hon tog sig an uppdraget med en brinnande entusiasm, och vi kan från körens sida endast konstatera att vi är mycket glada och nöjda med vår nya, energiska dirigent. Under hösten har vi haft några mindre uppträdanden, bl.a. på Svenska dagens fest och under en gudstjänst i Stadskyrkan. Under våren 2019 siktar vi på några fler mindre engagemang samt deltgande i Wasa körfestival i maj.

 

Under verksamhetsåret 2017 - 2018 firade kören sitt 20:nde verksamhetsår i "arbetets tecken".  Vi uppträdde bl.a. på två äldreboenden i Karleby, en dryg halvtimmes konsert varvad med ett par allsånger som de inneboende verkade uppskatta högt. Kören medverkade även i Treförbundssångfesten, som hölls i början av juni. Dels hade vi ett par egna framträdanden "på stan", dels medverkade vi i den stora damkören sammansatt av damkörer från alla tre förbund och i den avslutande jättekören. 

 

Kören deltog tillsammans med Kristinestads Manskör, Kristinestads Damkör och Lappfjärds Damkör i en välbesökt julkonsert i Lappfjärds kyrka lördagen den 10.12.2016.

Con Brio deltog "kvinnogrannt" i den stora finlandssvenska sångfesten i Karleby 10-12.6.2016, både i förbundskonserten tillsammans med landets övriga finlandssvenska damkörer, i huvudfesten på söndag samt med egna framträdanden uder promenadkonserterna runtom i centrum.

 

Con Brio har sedan Anna Jungner tog över dirigentskapet hösten 2013 arbetat med att bygga upp en ny repertoar. Några gamla och bekanta låtar har fått nytt liv och nya sånger i en helt annan stil än under tidigare år har tagits in. ”Schlagervibrationer” med tillhörande glitter och koreografi var körens senaste stora projekt. Nu vill kören gå tillbaka till damkörsrötterna och ta in det mer enkla i sin repertoar, utan att för den skull förlora fräschör och nytänkande.

 

Detta har vi sysslat med under tidigare år:

 

Euforiska schlagerbrudar från konserten
EUFORI med MADRIGALEN
24.11 2012

 

 


 

Eufori med Madrigalen

 

 

Runebergssalen 24.11.2012 kl 19.00

 

Nina Lassander
Hannah Norrena & Anna Jungner & Annika Löv
Madrigalen
Con Brio och Mittimillan
Dirigent: Ia Rönngård

Biljetter 15 €
Förhandsbokning tel. 045-1367557


 

Schlagervibrationer!

 

 

Den 14 april 2012 brakar det loss ordentligt i Karleby, damkören Con Brio bjuder på en strålande och färgsprakande konsert ”Schlagervibrationer” med svenska schlagers. Konserten ordnas i Snellmanssalen och består av de mest populära svenska schlagerlåtarna från de senaste 30 åren. Med oss på scenen har vi ett kompband samt ett antal solister, både duktiga sångare från vår egen kör och gästsolisterna Nina Lassander, schlagerprinsessan från Jakobstad, och Fanny Stenberg, lovande stjärna från Karleby.

 

Medlemmarna i damkören Con Brio ville tillsammans med dirigenten Ia Rönngård satsa på något helt nytt och annorlunda efter vår 10-årsjubileumskonsert 2008. Efter lite bollande med idéer beslöt vi att nästa stora konsert skulle ha temat schlager, närmare bestämt svenska schlagers från tiden mellan 1980 och 2010. Vår underbara dirigent Ia tog sig an den stora utmaningen att plocka ut lämpliga schlagermelodier och arrangera dem så att de passar för vår kör. På hösten 2010 fick vi de första noterna i vår hand och nu i höst satsar vi under våra övningar till 100 % på schlager. Damerna i Con Brio lever i en schlagerbubbla denna säsong. Vi övar tillsammans varje tisdag, vi övar hemma med hjälp av stämskivor eller mp3-filer, vi läser texter och så småningom ska vi även börja finslipa koreografin. För att fullfölja det hela tänker vi också på kläder, accessoarer, skor, frisyren, make-up och rekvisita – det ska vara fart och fläng, glitter och glamour på vår kommande konsert. Konserten hålls i Snellmanssalen i Karleby lördagen den 14 april 2012, vi har alltså ännu massor av tid på oss att finslipa konceptet så att vi kan bjuda på en strålande underhållningskonsert då det blir dags. Om någon sångglad dam i nejden känner för att vara med och sjunga schlagers med oss, är det ännu möjligt att haka på. Men du ska vara beredd på lite extra jobb, eftersom sångerna framförs utan noter... Kördamerna i Con Brio kommer från Karleby, Kronoby, Terjärv, Öja och Jakobstad, så det är inget krav på att man är ortsbo även om körens hemvist är Karleby.

 

Begreppet ”schlager” kommer från tyskan och betyder ”något som slår”, i musikens värld innebär det ett populärt musikstycke, en hit (engelska), en slagdänga (i Sverige) eller iskelmä (Finland). Schlager kan även användas som samlande begrepp för lätt populärmusik och speciellt för musik från svenska Melodifestivalen. Specifikt för en schlager är att sångerna är trallvänliga och relativt korta, runt tre minuter, samt att de vanligen har en tonartshöjning före sista refrängen. Schlager som genre associeras ofta till ”mindre bra musik”, men efter att ha stiftat närmare bekantskap med olika schlagermelodier, kan vi medlemmar i Con Brio konstatera, att schlager är minst lika krävande som vilket annat klassiskt eller traditionellt körverk som helst. Rytmen är annorlunda, takten är ofta snabb och det är mycket text som skall placeras på rätt ställe i melodin. Hjärnan får arbeta på högvarv under varje övning. Men roligt har vi, vi känner rent fysiskt hur vårt må-bra-hormon i kroppen ökar och hur stresshormonet minskar efter tisdagskvällens övningar.

 

 

 

Vårt senaste projekt folkmusikkonserten "Båsbaale i fjósinu" tillsammans med Lappfjärds Damkör gav blodad tand att fortsätta projekttänkandet.....
Under nästa projekt "Schlagertanter" får vi kasta den rutiga skjortan och dra på oss nåt mera glamoröst.
Här alla Båsbaalsflickor från Lappfjärd och Karleby med omnejd.....